Podmenu


Podstawowe informacje
QAFP – System Gwarantowanej Jakości Żywności (Quality Assurance for Food Product) to, system wzajemnych powiązań Uczestników łańcucha żywnościowego, stosujących zasady opisane w „Wymaganiach systemowych” oraz zeszytach branżowych i wzajemnie na siebie oddziałujących.
W praktyce oznacza to działania systemowe wszystkich uczestników systemu, w celu wytworzenia wysokiej jakości produktów mięsnych tj.
- Tuszki, elementy i mięso drobiu tj. z Kurczaka, Indyka.
- Wędliny wieprzowo-wołowe lub wędliny drobiowe.
- Kulinarne mięso wieprzowe takie jak karkówka, schab , polędwiczka czy łopatka
- Konserwy
System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie etapy łańcucha produkcyjnego, a produkty ze znakiem towarowym QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.
Szczegóły specyfikacji każdego produktu znajdziecie Państwo w zeszytach branżowych https://qafp.pl/pliki-do-pobrania/
Dzięki odpowiednim działaniom już na etapie chowu zwierząt poprzez dbanie o ich dobrostan, żywienie, odpowiednie zasady transportu oraz dzięki właściwym procedurom uboju, przetwarzania, pakowania – tym samym wdrożeniu zasad systemu QAFP- wytworzone produkty mięsne są świeże, posiadają odpowiednie parametry jakościowe co ceni każdy konsument.